Image Alt

Lekcija 5

Savjeti studentima

Jedan od najčešćih uzroka svjesnog i nesvjesnog akademskog nepoštenja proizilazi iz panike koja nastaje zbog lošeg planiranja vremena. Pisanje akademskih radova zahtijeva vrijeme za razmišljanje, prikupljanje rezultata, analizu i pisanje. Ako imate dovoljno vremena, moći ćete takođe da se obratite Vašim profesorima i asistentima za pomoć ukoliko Vam ona bude potrebna. Samodisciplina i upravljanje svojim vremenom su neophodni za uspješan završetak rada. Napravite dugoročni i kratkoročni raspored sa realističnim, raznovrsnim i fleksibilnim ciljevima vezanim za različite etape rada kako biste izbjegli stres. I ne zaboravite da se nagradite za uspješno obavljene etape rada!

Vodite uredne bilješke na lekcijama, tokom čitanja literature i tokom pisanja rada. Tokom iščitavanja literature važno je da razdvojite ono što ste direktno prepisali od onoga što je vaše kritičko razmišljanje o tekstu kako ne bi došlo do nehotičnog plagijarizma. Jedan od načina je pisanje bilješki u dva stupca – jedan za citate, a drugi za Vaše komentare – ili korišćenje posebne boje olovke ili teksta za direktne citate kako bi se oni razlikovali od ostatka teksta, na primjer, „Pišite citate crvenom bojom“!

Tokom pisanja akademskog teksta može biti korisno vođenje dnevnika pisanja i istraživačkog rada.

Najvažniji savjet za pisanje seminarskog rada je kontinuiran kontakt sa profesorima i mentorima: počnite na vrijeme i iskoristite pomoć koju možete da dobijete.

05
Savjeti studentima